Etusivu > Mara ja Pena > Johdanto

Työajanseurantajärjestelmän harkitseminen

Käyttämäsi työajanseuranta voi viedä firmasi vararikkoon

Pena keräili paperisia tuntilappuja ja tilitoimisto naputteli työtunnit käsin järjestelmään. Kesäkuussa väärin lasketut lomarahat piti maksaa lokakuussa ja kassassa ei ollut rahaa. Verottaja haki Penan yrityksen konkurssiin syksyllä 2009.

Samaan aikaan kun verottaja naulasi Penan firman oven kiinni, Mara päätti toisin. Hän oli kyllästynyt paperilappuihin ja käsin tehtävään työhön. Mara valitsi helpomman tavan ja laski saavansa yli 20 000 euroa lisää tulosta vuodessa.

Tarjoamme tietoa, vaihtoehtoja ja muistilistoja

Penan ja Maran tarinat ovat totta, eivätkä ne ole ainutlaatuisia. Tarjoamme näillä sivuilla tietoa vaihtoehtoisista tavoista hoitaa

 
Työajanseuranta

Työajanseuranta

Työajan kirjaamisvelvoite on määrätty laissa. Se on sekä työntekijän että työnantajan oikeusturva. Se varmistaa, että työntekijä on töissä työsopimuksen mukaisen ajan ja jos työaika on jotain muuta, se voi vaikuttaa työntekijän palkkaan, työaikaliukumaan, työaikapankkiin, lomapäiväkertymään ja firman talouteen. Jos firma...

 

Työvuorosuunnittelu

Työvuorosuunnittelu

Työvuorosuunnittelu on yhtä painajaista, kun joulusesongin aikaan iskee flunssa-aalto. Mistä revit työntekijät, kun tulee kiire? Kuka voi tulla normaalipalkalla töihin ja kenen ylityösaldot paukkuvat jo valmiiksi katossa?

 
Työehtosopimusten (TES) Tulkinta

Työehtosopimusten (TES) Tulkinta,

Laki edellyttää, että maksat jokaiselle työehtosopimukseen kuuluvalle työntekijällesi työehtojen ja paikallisen sopimuksenne tai työaikalain mukaiset ylityökorvaukset ja iltalisät. Kun suunnittelet työvuoroja tai lasket palkkoja, sinun on muistettava ulkoa firmassasi käytettävät työehtosopimukset. Tai edes...

 
Palkanlaskenta

Palkanlaskenta ja

Jos syötät paperilla tai excelillä tehdyt tuntikirjaukset käsin palkanlaskentaohjelmaan, teet saman työn ainakin toiseen kertaan. Teet myös työtä, joka ei sinulle edes kuuluisi. Kun syötät tietoja käsin, saatat aiheuttaa virheitä, joita alkuperäisessä aineistossa ei ollut.

 
Tuntilaskutus

Tuntilaskutus

Jos firmasi tekee rahaa aikaperusteisesti, tuskin laskutat samalla taksalla ympäri vuorokauden? Joudut maksamaan työntekijöillesi enemmän palkkaa, jos he tekevät työtään iltaisin, öisin tai viikonloppuisin. Haluat varmaankin saada asiakkaaltasi lisää rahaa?

 

Mikä tahansa tapa seurata työaikaa on oikein, jos se noudattaa voimassa olevia Suomen lakeja. Jotkut tavat tosin teettävät tuhottomasti töitä, toiset taas ovat vaivattomia ja automaattisia.